De ontwikkelscan: weet waar je staat

Als geregistreerd lid kun je de ontwikkelscan doen. Deze zelftest helpt je om je expertise en gewenste ontwikkeling eenvoudig in kaart te brengen. Er zijn geen goede of foute antwoorden, de scan geeft een momentopname van hoe jij je zelf ziet in je vak, welke competenties je beheerst en welke je kunt (door)ontwikkelen. Je hoeft niet alles tot in de puntjes te beheersen. Sterker nog, als je in alles vakvolwassen bent, is het tijd voor een volgende stap. De scan is vooral bedoeld om je aan het denken te zetten over de manier waarop je je werk uitvoert en je rol in je team: wat trek je naar je toe en wat kun je beter aan een ander overlaten?

Je kunt de scan ook invullen voor een gewenste situatie, bijvoorbeeld als je een nieuw specialisme wilt oppakken of promotie wilt maken. Dan helpt de scan je te reflecteren op waar je je talenten het best kunt inzetten, waar je heen wilt en wat je nog moet doen om daar te komen. Zo creëer je meer kansen voor jezelf.

De ontwikkelscan, gebaseerd op De Kern van het Beroep, houdt rekening met de verschillende taken en niveaus van professionals. De scan is er nu al voor vijf functieprofielen (werk, inkomen, werk & inkomen, activering en generalist sociaal domein). Begin 2019 komen daar zorg (Wmo) schulden (schulddienstverlener)  en handhaving en naleving bij, en in de loop van 2019 ook jeugd en werkgeversdienstverlening.

Deze set competentieprofielen maakt duidelijk welke specialisaties en expertisedomeinen er zijn en geeft zo een beeld van de breedte en diversiteit van ons vak.

Wat heb je aan de ontwikkelscan?

In de hectiek van alle dag ben je vooral bezig met de klant en casussen en veel minder met je eigen rol. De ontwikkelscan helpt je na te denken over de hoe en waarom je doet wat je doet. Stap eens uit de rol van werknemer en in de rol van professional. En sta weer eens stil bij de redenen waarom je voor dit vak koos.

De ontwikkelscan is ook handig als voorbereiding op gesprekken met je leidinggevende. Jouw ideeën kun je naast de organisatiedoelen leggen. Op welke manier versterkt het elkaar en hoe kan jouw leidinggevende jou ondersteunen om je (ontwikkel)doelen te bereiken? Kortom: je hebt zelf de handvatten om jouw POP vorm te geven.

Doe de ontwikkelscan

Meer informatie

Uitleg over de ontwikkelscan en ontwikkelagenda vind je in deze instructievideo.