Staatssecretaris Van Ark: klantmanager, zoek de ruimte op!

Staatsscecretaris Tamara van Ark met de ambassadeurs voor het LEER-register

“Klantmanagers zijn de spil in de uitvoering.” Dat zei staatssecretaris Van Ark van SZW vanmorgen tijdens het congres van de Beroepsvereniging van Klantmanagers (BvK). “Alleen de klantmanager weet wat er op de werkvloer speelt, welke dilemma’s er zijn. Dat zijn er heel veel. Nu het economisch goed gaat, kunnen we mensen die aan de kant staan aan het werk helpen. U bent daar hard bij nodig.”

De staatssecretaris benadrukte dat de Participatiewet ruimte biedt voormaatwerk en dat klantmanagers die ook echt moeten gebruiken als ze die nodig hebben in hun dagelijkse werk. “Ik wil dat jullie je gedekt weten door management en bestuur, ook op de momenten dat het fout gaat. Dat zal ik zelf als staatssecretaris ook doen.” Ze noemt de BvK een goed middel voor professionalisering. En ook het LEER-register: dat is het platform van de BvK waar professionals zich kunnen ontwikkelen en zichzelf profileren.

Aandacht voor de eigen ontwikkeling

Op het congres met als thema ‘Regisseer je eigen loopbaan’ staan de eigen ontwikkeling en mobiliteit van professionals in het sociaal domein centraal. In de dagelijkse hectiek worden belangrijke vragen daarover snel ter zijde geschoven. Vandaag krijgen hun eigen doelen, ontwikkeling en groei alle ruimte zodat professionals de regie kunnen nemen over de organisatie van hun werk.

Een beweging van professionals

Het besef groeit dat bij de herinrichting van het sociaal domein de rol van professionals tot nu toe onderbelicht is geweest. Veel beslissingen over wet- en regelgeving en beleid worden over, niet met uitvoerenden genomen. Daardoor worden de praktijkervaring van de professionals en hun ideeën voor vernieuwing en verandering nog te weinig benut. De BvK zet samen met professionals de beweging in gang om zichzelf en hun vak te ontwikkelen. Zodat ze steeds beter in staat zijn om met een persoonlijke aanpak de beste oplossing te bieden voor de individuele burger en de samenleving als geheel.