Dag van de Uitvoering - Gouda

Speciaal voor professionals werk, inkomen en participatie organiseren de Beroepsvereniging voor Klantmanagers (BvK) en Divosa de Dagen van de Uitvoering. Tijdens deze regionale congressen ontdek je de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied en spijker je je kennis bij in praktische workshops. Op 29 mei 2018 is dit evenement in Gouda.

Wil jij:

 • nieuwe gesprekstechnieken onder de knie krijgen om je klanten te begeleiden en te motiveren?
 • ontdekken hoe je met specifieke doelgroepen kunt omgaan?
 • leren hoe je lastige wetsartikelen moet interpreteren en toepassen in jouw cases?
 • met professionals van andere gemeenten én deskundige trainers sparren over dilemma's uit jouw praktijk van werk, inkomen of participatie?
 • de zaak eens vanaf de andere kant bekijken, aan de hand van verhalen van ervaringsdeskundigen?

Dan ben je op de Dag van de Uitvoering aan het juiste adres. Na afloop ga je naar huis met nieuwe inzichten en inspiratie die je de volgende werkdag meteen kunt toepassen.

 

Programma

11:45 - 12:30 Lunch en inloop
12:30 - 13:45 Welkom en inleiding
13:45 - 15:00 Workshopronde 1
15:00 - 15:30 Pauze
15:30 - 16:45 Workshopronde 2
16:45 - 17.30 Borrel

Lezing: 'Je ziet het pas als je het doorhebt'

Je staat als professional werk/inkomen/participatie voor complexe uitdagingen. Je streeft graag naar goede resultaten, maar ze zijn niet altijd haalbaar. Dat is vaak onvermijdelijk. Maar hoe kijk jij daar tegen aan? En hoe praat jij met je leidinggevende en collega's over de uitdagingen waarmee je worstelt? 'Je ziet het pas als je het doorhebt', zei Johan Cruijff. VU-onderzoeker Hans Bosselaar reflecteert op de complexiteit en dynamiek van het werk van professionals, in het bijzonder klantmanagers.

Door Dr. Hans Bosselaar, academisch manager en senior onderzoeker Bestuurswetenschap en Politicologie bij de VU. Tevens is Hans Bosselaar projectleider van het project ‘Niet langer in de Wajong’.  

Workshops

Workshop 1. Hoe ga ik om met een Syrische statushouder in mijn caseload? 

Je hebt een statushouder uit Syrië in je caseload. Bijzonder aan deze klant is dat hij/zij in jouw gemeente voor het eerst kennismaakt met Nederland, met de Nederlanders en vooral met onze vergevorderde en georganiseerde samenleving. Hoe komt deze mate van organisatie over bij deze nieuwe klanten? Hoe verloopt de confrontatie tussen onze standaarden voor dienstverlening met het referentiekader van een Syrische statushouder? In deze workshop krijg je een insidersperspectief geboden op de achtergrond en cultuur van Syrische statushouders, zodat je na afloop beter inzicht hebt in hoe je met deze nieuwe klanten kunt omgaan. Een aantal leefgebieden van een Syriër in Syrië komen aan bod, zoals:

 1. De rol van de overheid
 2. Het vinden van werk en inkomen
 3. Financiën en administratie
 4. Familie, relaties en blik op leven
 5. Onderwijs
 6. Medische zorg en gezondheid

Door Sumer Chaban, beleidsmedewerker bij gemeente Almere en afkomstig uit Syrië

Workshop 2a. Het aankaarten van lastige gespreksonderwerpen

alleen in ronde 1

In gesprekken met klanten moet of wil je als professional soms lastige onderwerpen aankaarten. Bijvoorbeeld het opleggen van een sanctie, benoemen dat een traject voor een cliënt niet beschikbaar is of aangeven dat een wensberoep te weinig arbeidskansen biedt. In deze workshop leer je hoe je deze lastige onderwerpen bespreekbaar maakt zonder dat dit ten koste gaat van een productieve (vertrouwens)relatie. Je kunt je eigen ervaringen en vragen inbrengen die we verder uitwerken in de workshop. We gaan actief oefenen om veel voorkomende valkuilen en belangrijke aandachtspunten te herkennen.

Door Marte Wachter, trainer bij ZINZIZ

Workshop 2b. Voorbij de ‘ja maar’ met inoculatie-gesprekstechniek

alleen in ronde 2

We kennen het allemaal: een klant blijft hangen in “ja, maar…”. Hij geeft aan wel te willen, maar ziet veel beren op de weg en is moeilijk in beweging te krijgen. Frustrerend voor jou en voor de klant zelf! In deze workshop maak je kennis met de bewezen effectieve ‘inoculatie-techniek’ om het probleemoplossend vermogen van klanten te versterken. En we gaan er actief mee oefenen! Na afloop kun je de techniek met behulp van een minitoolkit toepassen in zowel individuele als groepsgesprekken. 

Door Marte Wachter, trainer bij ZINZIZ

Workshop 3. De geheime kansen van parttime ondernemerschap

Met parttime ondernemerschap kunnen mensen in de bijstand werkervaring opdoen en leren werken onder tijdsdruk. Met een uitstroompercentage van 40% naar werk of volledig ondernemerschap is dit een erg succesvol re-integratie-instrument. Maar weet jij wanneer je deze mogelijkheid kunt aanbieden en hoe je je klanten hier goed bij kunt begeleiden? In deze workshop krijg je advies en leer je van vele praktijkvoorbeelden. Op alle Dagen van de Uitvoering vertelt een klantmanager over de ervaringen met PTO. Meer informatie over het onderwerp lees je in de Werkwijzer Aan de slag met parttime ondernemen van Divosa. Over het onderzoek naar de werkzame bestanddelen van PTO lees je in Trots op je Vak.

Door Bob de Levita, onderzoeker en adviseur bij Radar Advies en Anita Paradijs, eigenaar bij PTO-admin samen met Ed Schell (klantmanager gemeente Rotterdam), Marja Vleeskens (klantmanager gemeente Rotterdam) en Rob van den Hoogenband (klantmanager, gemeente Den Haag)

Workshop 4. Ins en outs over verplichtingen in de P-wet

Als uitvoerder van de Participatiewet heb je te maken met verplichtingen als de algemene inlichtingenverplichtingen, arbeidsverplichtingen, de taaleis en de tegenprestatie. Aan de hand van stellingen en voorbeelden uit de praktijk bespreken we de belangen van de gemeente en de klant. Na afloop kun je de inzichten gelijk toepassen in je werk.

Door VNG Handhaving & Naleving

Workshop 5. Relatietherapie voor Werk en Inkomen en de wijkteams

alleen in ronde 2

Myriam loopt al anderhalf jaar bij het wijkteam. Haar schulden zijn inmiddels onder controle, maar verder verlangt zij vooral (vanaf de bank) naar meer contacten en bezigheid. Waarom is het zo moeilijk om voortuitgang te boeken? En hoe zelfredzaam is Myriam eigenlijk? De afdeling Werk en Inkomen en het wijkteam kijken naar elkaar. Wie doet nu eigenlijk wat? En wat mogen we van Myriam zelf verwachten? In deze workshop ga je in gesprek over de dilemma’s rond integraal werken, vanuit verschillende perspectieven. Waar liggen de oplossingen?

Door Robin Risselada, onderzoeker bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Workshop 6. Voor iedereen een passende leerwerkplek!?

Deze workshop is komen te vervallen

 

Workshop 7. Zichtbaar in werk

Deze workshop is komen te vervallen

Workshop 8. Een frisse blik op de Participatiewet met het Zaanse bordspel

Hou zou het voelen om zelf een bijstandsuitkering te hebben? In deze workshop word je uitgedaagd om op een andere manier naar de Participatiewet te kijken. Je kruipt in de huid van een werkzoekende en speelt het bordspel ‘Participatie Pioniers’. Dit spel is een resultaat van het onderzoek gedaan door 9 antropologen naar het participatiesysteem in de gemeente Zaanstad. Welke deelnemer weet zich het best een weg te banen door het complexe stelsel van de Participatiewet en bereikt als eerste de arbeidsmarkt? Deze workshop inspireert bij het bedenken van frisse oplossingen.

Door Yusuf Biçer, antropoloog en onderzoeker Verwonderzoek bij gemeente Zaanstad

Workshop 9a. Een gezamenlijke huishouding volgens de Participatiewet

alleen in ronde 1

Wanneer is er sprake van een gezamenlijke huishouding? De vraag is simpel maar het goede antwoord blijkt vaak heel lastig te zijn. Zelfs uitspraken van de CRvB worden af en toe gecorrigeerd door de Hoge Raad. Als iemand met een bijstandsuitkering zeven nachten per week bij zijn vriendin overnacht is dat dan voldoende om een gezamenlijke huishouding aan te nemen? Tijdens deze workshop behandelen we interessante jurisprudentie over dit thema.

Door Willy Heesen, jurist bij gemeente Enschede en docent Participatiewet bij Bestuursacademie, Schulinck en de Mariënburggroep

Workshop 9b. Actualiteiten Participatiewet

alleen in ronde 2

De Participatiewet is constant aan verandering onderhevig. De wetgever heeft fors ingezet bij de boete en de geüniformeerde maatregel. “Als de straffen maar hoog genoeg zijn, dan houdt iedereen zich wel aan de regels”,  zo is de redenering. De praktijk laat zien dat het zo niet werkt. Ook in de jurisprudentie worden de strenge regels behoorlijk genuanceerd. Over de valkuilen en actuele ontwikkelingen word je tijdens deze workshop bijgepraat.

Door Willy Heesen, jurist bij gemeente Enschede en docent P-wet bij Bestuursacademie, Schulinck en de Mariënburggroep

Workshop 10a. MensenmetMogelijkheden en waarderend onderzoeken

alleen in ronde 1

MMM-MensenMetMogelijkheden biedt professionals de methode van waarderend onderzoeken om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen. Dit doen we aan de hand van de verhalen van ervaringsdeskundigen en werkgevers. In de workshop leer je de methode toepassen met als resultaat dat je beter luistert en meer perspectief in werk kan bieden.

Door Erik Verbart,  ervaringsdeskundige, lid regiegroep samenwerken regio Zeeland, ambassadeur Fonds Psychische Gezondheid en Marea de Bruijn, bestuurslid NOLOC,  lid projectteam MMM-MensenMetMogelijkheden

Workshop 10b. MensenmetMogelijkheden en samenwerken in de keten

Deze workshop is komen te vervallen

Voor wie

De Dagen van de Uitvoering zijn bedoeld voor klantmanagers en andere uitvoerende professionals die zich bezighouden met werk, inkomen en/of participatie. 

Kosten

BvK-leden die geregistreerd zijn in het LEER-register betalen een voordelig tarief. Er zijn vier tarieven (exclusief 21% btw):

 • BvK-lid (geregistreerd in het LEER-register): € 100
 • BvK-lid (nog niet geregistreerd): € 115
 • nog geen lid, maar wil dit wel worden en direct registreren in het LEER-register: € 100 + € 75 voor BvK-lidmaatschap 2018
 • niet-BvK-lid: € 175

Meer Dagen van de Uitvoering

Kun je niet op deze datum? Er zijn nog vier andere dagen waar je welkom bent:

Vragen?

Heb je een vraag? Neem dan contact op met Massiël Smid van de BvK (massiel.smid@debvk.nl) of Joukje Woelders van Divosa (jwoelders@divosa.nl).

 

Aanmelden

Dag van de Uitvoering - Gouda
29 mei 2018

Heb je een account bij de BvK (omdat je bijvoorbeeld lid bent), log dan eerst in zodat een deel van je gegevens voor je worden ingevuld.

Inloggen

Persoonsgegevens

Vul je persoonsgegevens in.

Factuurgegevens

Vul je factuurgegevens in.

Workshops

Houd er rekening mee dat workshops met een te laag aantal aanmeldingen mogelijk niet doorgaan. Geef daarom als alternatieve keuze altijd een andere workshop op dan die van je voorkeur.

Overig