BvK-congres 2019

banner.jpg


Werken in het sociaal domein betekent steeds je rol bijstellen aan opeenvolgende veranderingen en dat vraagt om professioneel inzicht en vooral lef.  Het BvK-congres organiseert een dag lang de mogelijkheid om met collega’s uit het hele land energiek aan de slag te gaan met je eigen professionele ontwikkeling. Inspiratie om meer te durven en daardoor meer te bereiken voor je cliënt, je organisatie, je beroepsgroep en jezelf.  All you need is... LEF.

Lef om die lerende professional te zijn

Om mee te gaan met alle ontwikkelingen wil je bewust aandacht geven aan je eigen leerproces. Bovendien stel je hoge eisen aan je persoonlijke effectiviteit om de dagelijkse werkdruk de baas te blijven. Het congres biedt een keur aan workshops waarin je je skills kunt versterken. Skills om je werk te organiseren, samen te werken of te coachen. Of om meer inzicht te krijgen in menselijk gedrag of je eigen professionele identiteit. Zaken die je direct in de praktijk kunt brengen om op het werk steviger in je schoenen te staan.

Programma

In het programma worden plenaire sessies met sprekers afgewisseld door twee rondes met workshops. De thema’s van de workshops gaan over:

  • Persoonlijke effectiviteit 
  • ‘Ken je cliënt’
  • De veranderende rol van de professional

Aan dit congres hebben zich twee inspirerende sprekers verbonden:

Carry Goedhart, directeur Participatie en Decentrale Voorzieningen bij het ministerie van SZW. Carry deelt haar visie op de rol en invloed van professionals in het sociaal domein. 

Annemarie van Gaal, ondernemer en televisiepersoonlijkheid. Annemarie spreekt bevlogen over lef, inspiratie en innovatie in haar loopbaan. 

Workshops

WORKSHOP 1: Inzicht in gedrag
Klik voor meer informatie

Loop je er wel eens tegenaan dat dat je met je dienstverlening aan een cliënt niets bereikt of zelfs het tegenovergestelde van wat je wilde? Dat is te voorkomen met meer kennis over het menselijk gedrag: op welke prikkels mensen reageren en hoe. 

Wat ga je doen?

In de workshop doe je kennis op die je kunt gebruiken om gedrag van mensen te interpreteren en begrijpen, maar ook te beïnvloeden. Wist je bijvoorbeeld dat het zien van geld maakt dat mensen asocialer én zelfredzamer gedrag gaan vertonen? Zelfs als het gaat om afbeeldingen van geld of van nepgeld. 

Wat steek je op?

Tijdens deze workshop krijg je tips die je direct in de praktijk kunt inzetten om effectiever te zijn in je werk.

Door: Evelien Meester | manager Innovatie en Strategie | Stimulansz

WORKSHOP 2: Voorbij je eigen allergie
Klik voor meer informatie

We hebben allemaal te maken met cliënten en gedrag die in je allergie zitten. Erg lastig, zeker omdat je elke cliënt de beste ondersteuning wil bieden. Hoe kun je nou het beste omgaan met je allergie? 

Wat ga je doen?

In deze workshop verkennen we allergieën en gaan we oefenen met technieken om uit je allergie te blijven. 

Wat steek je op?

Na de workshop ben je beter in staat om ondanks je allergie cliënten goed te kunnen helpen.

Door: Lissa Hollmann | trainer, onderzoeker en adviseur | Zinziz

WORKSHOP 3: Regie = Stuurmanskunst
Klik voor meer informatie

Als een cliënt of gezin te maken heeft met multiproblematiek is het vaak nodig dat iemand regie neemt over de casus. Hoe zorg je als regisseur dat alle betrokken partijen goed samenwerken?

Wat ga je doen?

Regie vereist stuurmanskunst en een bepaalde houding van jou als professional. Deze workshop geeft je inzicht in je houding. We staan stil bij je persoonlijke ontwikkeling als regisseur. 

Wat steek je op?

De workshop maakt je ervan bewust wat je sterke punten zijn op het gebied van regie en waar je je nog op kunt ontwikkelen of je collega’s bij moet betrekken.

Door: Yvon van der Kroft | communicatietrainer en coach | MarienburgGroep

WORKSHOP 4: Waarom doet die klant niet gewoon wat ik vraag?
Klik voor meer informatie

De maatschappij wordt steeds complexer. Dat vertaalt zich in een groeiend aantal casussen waarbij je te maken krijgt met weerstand van cliënten. Wat is weerstand precies en waar komt het vandaan? Hoe ga je daarmee om? En is er wel altijd sprake van weerstand?

Wat ga je doen?

In deze workshop gaan we twee groepen toevoegen aan de ons bekende niet-willers en niet-kunners, namelijk de “niet-durvers” en de “niet-mogers”. Want wat we weerstand noemen zijn vaak belemmerende overtuigingen. We gaan op zoek naar de oorzaken van weerstand en belemmerende overtuigingen en de methodische wijze waarop je die kunt ombuigen. Je wordt als deelnemer ook geconfronteerd met je eigen belemmerende overtuigingen.

Wat steek je op?

In de workshop doe je handvatten op om met weerstand en belemmerende overtuigingen om te gaan. Handvatten die je morgen in de praktijk kunt brengen bij cliënten en jezelf om effectiever te werken.

Door: Tom Hackmann | adviseur en trainer | Langhenkel-Talenter

WORKSHOP 5: Slimmer Werken (alleen in de eerste ronde)
Klik voor meer informatie

Wil je je eigen werkzaamheden efficiënter leren organiseren en meer overzicht in je werk? Dat kan met de methode Slimmer Werken. 

Wat ga je doen?

Na uitleg over Slimmer Werken leer je om de methode op het werk toe te passen. Daarvoor ga je aan de slag met je eigen casuïstiek en creëer je direct overzicht in je actielijst. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en het stellen van vragen.

Wat steek je op?

Na de workshop heb je inzicht in je projecten en acties en ben je in staat die makkelijk en efficiënt op orde te houden. Je kan gerichter beslissen wat je direct kunt doen en wat je kunt uitstellen of delegeren. 

Door:  Marjolein Albers |  docent | Bender

WORKSHOP 6: Oplossingsgericht denken en coachingsvaardigheden verbeteren (alleen in de tweede ronde)
Klik voor meer informatie

In het sociaal domein krijg je vaak te maken met cliënten die in een vicieuze cirkel van probleemdenken zijn beland. Niets kan en niets lukt vanwege allerlei problemen. De dienstverlening is dan vaak gericht op het aanpakken van die problemen die als belemmering worden gezien. Maar werkt dat eigenlijk wel? 

Wat ga je doen?

In deze workshop leer je de focus leggen op wat wél goed gaat, om op basis daarvan actie te ondernemen. Je krijgt inzicht in je eigen communicatiestijl en in verschillende werkwijzes om te coachen: Transactionele Analyse, Creatiespiraal, Innerlijke familie, Ik(k)en mijn ikken, Oplossingsgericht werken en Denken en het Kern/Dubbel-kwadrant. Aan de hand die werkwijzes ga je oefengesprekken voeren. Daarvoor krijg je tijdens de workshop materiaal aangeboden.

Wat steek je op?

Na de workshop ben je beter in staat om cliënten te coachen om de vicieuze cirkel van probleemdenken te doorbreken.

Door: Rian van Lavieren | docent | Bender

WORKSHOP 7: Wat is jouw Professionele Identiteit?
Klik voor meer informatie

Wat is jouw Professionele Identiteit:  wie ben jij als professional en waar sta je voor?  

Wat ga je doen?

Tijdens de workshop gaan we interactief aan de slag met het onderzoeken van de verschillende aspecten van het ZELF in relatie tot jouw Professionele Identiteit: de ‘Ik- en Wij-kant’ en ‘het Persoonlijke en Professionele Domein’. 

Bij het verkennen van de ‘Ik-kant’ focussen we op wat jou als professional beïnvloedt, zoals je drijfveren, je praktijktheorie, vakkennis en expertisegebied. Hoe ziet dit er voor jou uit? 

Het ‘Ik’ kan niet bestaan zonder de ander. Als professional laat je je immers beïnvloeden door je collega’s, de beroepsgroep waarin je werkt en de organisatie waarvoor je werkt. We gaan daarom ook aan de slag met een oefening om te inventariseren wat de waarden van de beroepsgroep zijn? Handel jij naar deze waarden? Welke actie ga jij mee starten na afloop om in lijn te handelen met deze waarden? 

Tot slot gaan we aan de slag met in welke fase van professionele ontwikkeling jij je bevindt als professional. Hierbij raken we ook kort aan het Leerregister van de BvK. 

Wat steek je op?

Na de workshop heb je inzicht in je professionele identiteit en de acties die nodig zijn om een volgende stap te zetten in je ontwikkeling. Je krijgt tips om mee te nemen naar je team.

Door: Havva Jongen, | Senior Onderwijskundige & trainer |  Elan Training 

Voor wie?

Voor alle uitvoerende professionals in het sociaal domein (werk, inkomen, participatie, re-integratie, schuldhulpverlening en zorg).

Kosten

Deelname aan het BvK-congres kost € 225 per persoon.

Leden van de BvK krijgen € 75 korting op de toegangsprijs en betalen € 150.

(alle bedragen zijn exclusief 21% btw)


Aanmelden

BvK-congres 2019
8 oktober 2019

Ben je lid van de BvK, klik op inloggen om je aan te melden.
Geen lid van de BvK? Vul dan je persoonsgegevens hieronder in om je aan te melden.

Inloggen

Persoonsgegevens

Vul je persoonsgegevens in.

Factuurgegevens

Vul je factuurgegevens in.

Workshops

Houd er rekening mee dat workshops met een te laag aantal aanmeldingen mogelijk niet doorgaan. Geef daarom als alternatieve keuze altijd een andere workshop op dan die van je voorkeur.

Overig